Blog

Un final de curs festiu i culinari a Sant Pere de Riudebitlles

El final de curs d’aquest any al Taller d’Estimulació Cognitiva i Emocional de Sant Pere de Riudebitlles ha tingut com a leitmotiv la preparació i posada en escena d’una festa culinària. Durant tot el mes de juliol s’ha estat ideant i preparant el que ha estat el comiat de la Laia Casas, la professional que junt amb mi ha estat conduint les diferents sessions d’aquesta activitat destinada a integrar i dinamitzar un col.lectiu tan ric i amb un potencial tan gran com és el de les persones amb certa degeneració cognitiva i afectada per alguns dels inconvenients vinculats a aquesta fase de l’envelliment.

Anuncis

SECCIÓ D’OPINIÓ DE LA FURA: JULIOL

Aquest mes de juliol, a la col•laboració “Aventures d’una escoltadora”, reflexiono en relació a la conveniència de propiciar, establir data i dur a terme les converses pendents i llargament aplaçades.

Enllaç La Fura:

https://lafurapenedes.cat/converses-pendents/

Text:

Converses pendents

Va ser quan vaig començar a fer d’escoltadora que vaig sentir a parlar amb insistència de la conveniència de propiciar, establir data i dur a terme les converses pendents i llargament aplaçades. Se m’explicava que no calia que fos ni avui ni demà, però sí que era important tenir-les en ment i més aviat que tard mantenir-les. Tant si són amb aquell amic o amiga amb qui un dia vam connectar, amb aquella parella amb la qual vam compartir vivències, o amb aquell familiar amb qui ens uneix la sang, acaben sent una necessitat si és que es vol evolucionar. I és que amb el temps acabes entenent que és més satisfactori enfrontar un repte d’aquesta naturalesa que no pas defugir-lo.

Així doncs, des que en sóc conscient he tingut clar que les converses pendents són un pes innecessari i feixuc i que, per poc que es pugui, no cal dur-lo a l’esquena. Però, és clar, una cosa és saber-ho i una altra de ben diferent és fer-se el ferm propòsit de tenir-les. Personalment, m’ha empès a fer-ho comprendre que si les esquivem durant massa temps és possible que no acabem tenint l’oportunitat de dur-les a terme.

Intuïtivament vaig començar per fer net en l’àmbit de l’amistat. En aquest cas no només hi ha hagut alliberament a nivell físic i emocional, sinó que a més s’ha restablert un fil invisible que s’havia perdut en el temps i que ara està tornant a generar moltes i benvingudes satisfaccions. A continuació i una mica forçada per les circumstàncies vaig començar a asseure’m amb membres de la meva família. En aquest cas, al bullit de sentiments s’hi ha afegit una sensació de pau infinita i se n’ha derivat un aprenentatge molt valuós. Finalment, la xerrada amb aquella persona amb qui has compartit intimitat, complicitat i convivència – potser l’encontre més incert de tots – ha aportat calidesa, claredat i empatia.

En aquests moments noto que el procés emprès ja fa un temps ha arribat a la seva culminació. Em resta la incidència de tot plegat en el meu dia a dia: en la meva actitud, en la perspectiva de les coses, en el meu estat d’ànim, en les decisions que prenc,…tot sentint un profund agraïment a tots i totes per haver accedit a retrobar-nos…a crear uns espais inèdits des dels quals coincidir de nou o bé establir vincles diferents.

 

La Prote de Sabadell arriba als 40 anys estrenant presidenta

En el número 29 de la revista Petjades, el mitjà de comunicació que edita la Lliga Protectora d’Animals de Sabadell i en el qual estic molt orgullosa de col·laborar activa i solidàriament, efectua un repàs a totes aquelles activitats i esdeveniments en els quals s’ha intervingut i, en el cas concret d’aquesta edició, es celebren els 40 anys de trajectòria – amb un reportatge en profunditat implicant a socis, voluntaris, membres de l’organització directiva, anunciants,…- i s’aprofundeix en relació als canvis que s’han produït, precisament, a la Junta Directiva, ja que el president durant 12 anys, en Narcís Sirvent (al qual se li fa un sentit homenatge), deixa el càrrec en mans d’una de les persones més veteranes vinculades a l’entitat: l’Adela Gracia.

Per tots aquests temes, i d’altres que anireu trobant a mesura que aneu avançant per les seves pàgines, ha estat una edició especialment col·laborativa i emotiva.

Gràcies, una vegada més, a tothom qui, en més o menys mesura, aporta el seu particular granet de sorra a la protectora perquè pugui seguir sent tan activa com sempre!

Aquí teniu l’enllaç per descarregar-vos la revista sencera i fer-hi un cop d’ull:

http://www.protectorasabadell.org/revista.php

Un final de curs Timeline

La celebració de final de curs dels tallers d’estimulació cognitiva, emocional i socialització de Pacs i Vilafranca va consistir en dur a terme un mini campionat de Timeline. Aquest joc de taula resulta molt interessant perquè insta a utilitzar la memòria, els coneixements, la lògica i el sentit comú. Quan es juga en grup, a més, fomenta la col·laboració i la socialització. I quan passa que es té una mica de sort…ja és la bomba! Després de treballar…va haver-hi temps i espai per a berenar tot comentant la jugada i compartint els plans de cara a l’estiu.

L’art de treballar en equip i per projectes

Avui he tingut l’oportunitat d’explicar als alumnes de tres cursos de cinquè de primària de l’Escola Cristòfor Mestre, de Vilafranca del Penedès (Barcelona), en què consisteix el treball en equip o per projectes, des de la meva experiència com a professional que exerceix des d’aquest vessant. La sessió ha estat interactiva i, per tant, a partir dels estímuls preparats per a l’ocasió, tants uns com els altres hem anat desgranant els aspectes i valors que contribueixen a l’efectivitat d’aquesta pràctica laboral.

La base de treball ha estat material visual i audiovisual que ens han anat permetent entendre la importància de l’actitud, l’organització, la flexibilitat, l’empatia, el talent, la multidisciplinarietat, l’absència de prejudicis, la curiositat i la creativitat en aquests tipus de vincles professionals. Així mateix, ens ha ajudat a visualitzar la singularitat dels objectius que s’aconsegueixen amb aquesta forma de treballar i com, paral·lelament, repercuteix en la persona a tots nivells.

SECCIÓ D’OPINIÓ DE LA FURA: JUNY

Aquest mes de juny, a la col•laboració “Aventures d’una escoltadora”, reflexiono en relació a com n’és d’important compartir amb les comunitats de les quals es forma part. Tant si és amb la família com si és amb els companys, amb les diferents colles d’amics, amb els veïns més immediats, amb els coneguts, amb els molts individus diferents amb els quals es tracta si és que es treballa en contacte amb les persones, amb els empleats dels establiments que ens proveeixen,…Sigui amb qui sigui que ens estiguem relacionant…ens vinculem en més o menys mesura i…d’una manera o altra acabem compartint.

Enllaç La Fura:

https://lafurapenedes.cat/el-plaer-de-compartir-en-comunitat/

Text:

El plaer de compartir en comunitat

Què n’és d’important compartir amb les comunitats de les quals formes part! Tant si és amb la família com si és amb els companys, amb les diferents colles d’amics, amb els veïns més immediats, amb els coneguts, amb els molts individus diferents amb els quals es tracta si és que es treballa en contacte amb les persones, amb els empleats dels establiments que ens proveeixen,…Sigui amb qui sigui ens estem relacionant…ens vinculem en més o menys mesura i…d’una manera o altra s’acaba compartint.

Potser hi ha ben poques coses més engrescadores que saber que en alguns d’aquests col·lectius als quals pertanys et pots deixar anar i expressar-te amb confiança. Sens dubte, la seva escolta – sempre i quan sigui respectuosa – i la seva empatia et retornaran en forma de lucidesa i benestar.

Al llarg de la trajectòria del meu treball de recerca com a escoltadora i, per tant, com a professional de la comunicació interessada en difondre els beneficis de la creació d’espais d’escolta activa he anat descobrint com en poden arribar a ser de variats els escenaris on es donen i les persones que hi coincideixen. Al cap i a la fi, allò important és que una sèrie de sintonies coincideixin en l’espai i en el temps. I és llavors quan aflora el plaer de compartir!

Personalment, per caràcter i per bagatge vital, he anat perdent la recança a integrar-me en comunitats que em sedueixen, independentment de si són d’una tendència o d’una altra; si són més o menys multitudinàries; si són més o menys actives;…els cas és que, tant si les ideo jo com si ja estan establertes i m’hi adhereixo he comprovat que m’aporten qualitat de vida. Fins ara, han estat font de molts més estímuls que no pas de decepcions i, per tant, en sóc una fan.

Tot participant en l’organització del projecte EVA354

Molt contenta d’haver pogut participar en l’organització de la quinzena edició del festival de narració i tradició oral “En veu Alta (EVA)”, concretament en el seu projecte EVA354: un servei de voluntariat lector que té recorregut des de 2014 i que es coordina i actua en diferents àmbits locals i socials del Penedès.