Blog

SECCIÓ D’OPINIÓ DE LA FURA: GENER

Aquest mes de gener, a la col·laboració “Aventures d’una escoltadora”, reflexiono en relació a com un gest, encara que sigui molt subtil, pot desencadenar una aventura…Aquests Nadals, amb un dels grups d’estimulació cognitiva i emocional amb els quals treballo hem pogut comprovar com la iniciativa de penjar una imatge al Facebook pot acabar incidint en persones que ni tan sols són a aquesta xarxa social i, a més, pot ser font d’inspiració per crear una entranyable historia…gens virtual i molt amorosa.

Enllaç La Fura:

https://lafurapenedes.cat/no-volem-publicitat-nomes-cartes-damor/

No volem publicitat, només cartes d’amor”

Ara farà un parell de mesos la meva amiga Ariadna va penjar al Facebook una fotografia que havia fet amb la seva càmera a un carrer de Sabadell mentre es dirigia a les seves classes de bateria. Es tractava de la bústia d’un domicili particular a la qual havien incorporat un petit rètol en el que havien escrit: “No volem publicitat, només cartes d’amor”. Com que la imatge em va impactar i em va fer somriure de bon matí, vaig voler compartir-la amb els meus contactes.

També vaig voler fer-ho amb les persones amb qui exerceixo d’escoltadora, com faig sempre que topo amb un estímul engrescador, i la reacció va ser semblant a la meva en pràcticament tots els casos. Ara bé, qui va connectar més amb el meu entusiasme i es va unir a la meva intenció de, efectivament, escriure una carta d’amor van ser els membres d’un dels grups d’usuaris amb qui treballo per envellir amb qualitat de vida.

A partir de tota una dinàmica articulada en base a la fotografia de la meva amiga li vam anar escrivint entre tots plegats la nostra particular carta d’amor que posteriorment, en concret el dia 24 de desembre, vam deixar a la seva bústia. Com que volíem que sabés que de totes les informacions que havíem rebut aquell dia des del món exterior, la seva havia estat la que més ens havia impressionat i que, a més, ho havia fet en positiu, li vam especificar qui érem i el per què de la nostra carta, i li vam fer constar les dades de contacte per si li venia de gust compartir què li havia semblat la nostra iniciativa.

I el dia de Reis, com sempre pels qui ens ho creiem, va fer acte de presència la màgia. La nostra destinatària – ara sabem que és una dona – ens va escriure per dir-nos que li havia encantat rebre la nostra carta d’amor i que desitjava saber més pel que fa a qui som i què fem. I, és clar, estem radiants amb el nostre particular regal de Reis!

Donar en diners o en espècies?

En el número 30 de la revista Petjades, el mitjà de comunicació que edita la Lliga Protectora d’Animals de Sabadell i en el qual estic molt orgullosa de col·laborar activa i solidàriament, efectua un repàs a totes aquelles activitats i esdeveniments en els quals s’ha intervingut i, en el cas concret d’aquesta edició, s’ha cregut convenient publicar un reportatge sobre els pros i contres de donar en espècies i de donar amb diners. I el cas és que tot depèn del producte o servei a què ens referim i del grau d’informació que tingui la persona que decideix donar d’una o altra forma. Es tracta, al cap i a la fi i com en tants d’altres casos, de saber de què estem parlant.

Gràcies, una vegada més, a tothom qui, en més o menys mesura, aporta el seu particular granet de sorra a la protectora perquè pugui seguir sent tan activa com sempre!

Aquí teniu l’enllaç per descarregar-vos la revista sencera i fer-hi un cop d’ull:

http://www.protectorasabadell.org/revista.php

Ja som a You Tube!

Des de sempre, als tallers d’estimulació cognitiva i emocional que imparteixo he intentat potenciar el que m’agrada denominar com a “connexió amb la realitat”. I aquesta pràctica inclou el fet d’introduir-se a l’univers Internet. Els usuaris saben què és You Tube i com s’ha articulat el fenomen del You Tuber i, per il·lustrar-ho, hem vist i comentat diferents exemples: des dels més populars per a adolescents i joves fins a un bon gruix de professionals que utilitzen aquest mitjà per donar a conèixer el seu treball o persones que el fan servir per difondre les seves pròpies reflexions.

Ara fa un any que vaig convidar una you tuber al taller de Sant Pere de Riudebitlles, a l’Alt Penedès (Barcelona). Aquell dia – emmarcat al ben mig de les vacances nadalenques – va propiciar que junt amb els usuaris vinguessin a la sessió familiars, néts i amics i, per tant, ens vam aplegar a l’espai de treball habitual unes 25 persones de totes les edats. Va ser una jornada de debat molt rica en, sobretot, reflexions i emocions. Aquella aproximació al you tube com a eina de divulgació intergeneracional els va seduir de tal manera que, ja llavors, els usuaris habituals van expressar el seu desig de ser-hi.

I avui podem dir ben alt que l’equip que formem a Sant Pere de Riudebitlles hem irromput a You Tube amb la nostra pròpia proposta de la mà del documentalista Pep Puig. Ha estat una aventura que, des de fa uns dies, és a l’abast de tothom.

Un altre somni acomplert…I seguim!

Enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=3jHqp0JHGn0&t=414s

Emocions, teatre i riures per tancar el trimestre

La Carme Freixes, educadora social orientada a la vellesa, a l’alfabetització de persones adultes i a la salut mental – i actualment en formació en artteràpia – va fer el tancament de trimestre, tant al taller d’estimulació cognitiva i emocional de Pacs com al de Sant Pere de Riudebitlles.

A partir d’una sessió articulada en base a les emocions, les tècniques teatrals i la risoteràpia va combinar eines de les tres disciplines per tal d’engrescar als usuaris a participar i, per tant, compartir i gaudir de les propostes que, com no podia ser d’una altra manera, van desencadenar situacions pròpies i, en conseqüència, diferents cada espai de treball.

L’envelliment és cosa de tots. Novena i darrera sessió de treball. “Quan anem una mica més enllà”

Les trobades de “L’Envelliment és cosa de tots” han estat un espai d’experimentació – lúdic, pràctic i participatiu – basat en el debat i la reflexió amb l’objectiu de divulgar una sèrie de conceptes vinculats al procés d’envelliment. Partint de la base, d’una banda, que s’envelleix des del moment en que es neix i, d’altra banda, que gairebé sempre la societat va per endavant, sobretot pel que fa al que es reflecteix des d’institucions, administracions i mitjans de comunicació, s’ha procurat transmetre alguns dels canvis més significatius que s’estan produint a l’entorn d’aquest nou concepte d’envelliment arreu del món adaptades a la nostra cultura mitjançant propostes de reflexió estimulants i engrescadores, i s’han recollit les opinions de les persones que han assistit a cada jornada de treball – en base als seus coneixements, bagatge i experiència – en forma de conclusions per aprendre’n tots plegats i també per fer-ne partícip als integrants del Màster de Psicogeriatria de la UAB, on es va anar a presentar en el seu moment el projecte. Cada vegada s’hi ha inclòs una bibliografia i filmografia que tothom qui ho desitgi pot demanar en préstec a la xarxa de biblioteques.

Aquesta darrera trobada ha tingut per objectiu anar més enllà respecte als temes que s’han anat tractant, tot procurant reflexionar-hi una mica més a partir de les conclusions. El resultat ha estat una premissa – convenientment il·lustrada de forma audiovisual en cada cas – a partir dels àmbits tractats:

  • Primera sessió:L’estètica al llarg de la trajectòria vital”

Premissa: CONSCIÈNCIA per desmuntar PREJUDICIS.

 

  • Segona Sessió: “Modalitats de convivència i habitatge”

Premissa: VALENTIA per mirar cara a cara les CREENCES.

 

  • Tercera sessió: “Noves tecnologies”

Premissa: CONEIXEMENT per vèncer les PORS a la tecnologia.

 

  • Quarta Sessió: “Sexualitat: jugar i sentir”

Premissa: SENTIT DE L’HUMOR per recuperar la capacitat de sentir PLAERS.

 

  • Cinquena sessió: “La gestió del temps lliure”

Premissa: TALENT per sobreviure a la productivitat i connectar amb el RITME BIOLÒGIC.

 

  •  Sisena Sessió: “El dret a morir dignament

Premissa: SI HO TINC CLAR…SEMBLA QUE PASSA…De fet, els altres m’han vist CONVENÇUT…

 

  • Setena Sessió: “El pensament lateral”

Premissa: PENSAMENT IMAGINATIU combinat amb BONHOMIA per VIURE MILLOR.

 

  • Vuitena sessió: “El joc de taula com a actitud vital”

Premissa: JUGAR i JUGAR

“Per Nadal: una lectura i una neula”

Durant tot el mes de desembre, les lectures del projecte de lectura en veu alta – l’EVA 354 – han tingut un to nadalenc. Seguint la màxima “Per Nadal: una lectura i una neula” els lectors, els responsables dels centres, i també els convidats assidus i esporàdics han rebut una bossa de neules decorada amb aquest desig.

Incursió nadalenca a Cal Joan

Un dels usuaris del taller d’estimulació cognitiva i emocional de Sant Pere de Riudebitlles, en Joan, no pot venir a les sessions degut a que ara fa una mica més d’un parell de mesos va caure i es va trencar el fèmur.

Els companys els trobem a faltar i és per això que de tant en tant organitzem una visita a casa seva. Tant ell com la seva esposa, la Magdalena, es mostren encantats de les nostres incursions. Aquesta vegada, la trobada a l’acollidor menjador d’aquesta parella ha tingut una pinzellada nadalenca. Totes les activitats preparades per l’ocasió han tingut en compte que en Joan és invident i han estat ideades i preparades pel conjunt dels membres d’aquesta peculiar família que formem.

Com ja va sent habitual, ha seguit els nostres passos i ha participat del caliu de l’aventura el documentalista Pep Puig.