“L’ENVELLIMENT ÉS COSA DE TOTS”. TERCERA SESSIÓ DE TREBALL: “NOVES TECNOLOGIES”

La tercera sessió de treball del projecte “L’envelliment és cosa de tots”, que facilita l’equip de treball multidisplinari Millora’t junt amb la Biblioteca Torras i Bages a Vilafranca del Penedès es va centrar en les noves tecnologies.

La jornada es va iniciar amb una eina encaminada a trencar el gel i aconseguir la implicació activa dels assistents i va consistir en efectuar una enquesta sobre la tinença d’aparells electrònics com ara el telèfon mòbil o bé l’ordinador, sobre la connexió a Internet o sobre la pertinença a xarxes socials. El feedback va afavorir el pas següent, el d’entrar en matèria, a través d’un format que fins ara no s’havia utilitzat com és el del power point.

20190212_180719

La metgessa Àngels Cererols va recórrer a dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) del 2017 en relació a l’ús de les TIC a Catalunya
entre persones de 16 i 74 anys per evidenciar l’existència d’una esquerda digital afavorida pel fet que en el marc de la innovació́ tecnològica, si no es tenen en compte els factors socials, en lloc de fomentar lligams i possibilitats es poden  generar desigualtats i crear un distanciament o exclusió́ social. Aquesta exclusió, raonà, es pot donar tant entre països com entre col·lectius dins un mateix país. Podria ser doncs, el cas de la gent gran.

Un repàs a allò que permet la tecnologia

A continuació, es va fer un repàs a allò que les noves tecnologies permeten un cop ha arribat la jubilació o alliberació professional. En primer lloc, un cop superada la por a la tecnologia i a desenvolupar tasques amb el programari de l’ordinador – com ara escriure, retocar imatges, fer fitxes de la biblioteca personal…- i a navegar a través d’Internet – buscar informació, comunicar-se amb el correu electrònic o els xats, etc. – es converteix en una eina que permet assumir reptes i ajuda a sentir-se millor. En segon lloc, possibilita aprendre i informar-se; un aspecte molt important si es té en compte que moltes persones grans no van poder estudiar en el seu moment i consideren que arribada una determinada edat és un moment molt oportú per fer-ho. En tercer lloc, per entretenir-se perquè entretenint-se es pot aprendre també molt i, de vegades, fins i tot millor. En quart lloc, per descobrir tot un món. Amb l’arribada de l’alliberació professional es passa a formar part d’un col·lectiu al qual, de la mà del món digital, se li obren uns horitzons que ni tan sols imaginen. Els usos que més agraden estan relacionats sobretot amb “Internet com a gran porta oberta”. Aquest factor és encara més important en casos de poca mobilitat per part de la persona.

En cinquè lloc, contribueix a potenciar les aficions, ja que les TIC o tecnologies de la comunicació i la informació ofereixen noves possibilitats aplicables als “hobbies” personals: escriure, dibuixar, fotografiar, etc. En sisè lloc, afavoreix la connexió amb fills i néts. La tecnologia té un factor intergeneracional d’apropament tecnològic dels avis i àvies als seus descendents. Això passa especialment amb els néts, als quals – per posar un exemple – poden ajudar a fer els deures amb l’ordinador. En setè lloc, ajuda a superar la por a la soledat, donat que la relació amb altres en espais d’ús públic o a través de la xarxa ajuda a gestionar l’aïllament a partir de la comunicació. I, finalment, afavoreix l’estimulació cognitiva i física en un moment en que aquestes capacitats comencen a perdre’s. Les TIC ajuden a fer un manteniment de la ment (millorar la memòria, l’expressió verbal, etc.) i el cos (com ara la motricitat fent servir el ratolí i el teclat).

I, acabat aquest apartat, la metgessa va reflexionar sobre el fet que el coneixement de les noves tecnologies esdevé una necessitat si es vol accedir als serveis que s’ofereixen des de les empreses i des de l’administració i, al mateix temps, són una oportunitat per aprendre noves habilitats i mantenir-se en contacte amb l’entorn social. Es va arribar al final d’aquest apartat amb la recomanació de la següent documentació:

“Mi interfaz de acceso”. CEAPAT IMSERSO 2013

“Tecnología y personas mayores”. CEAPAT IMSERSO 2015

“Como hacer Apps accesibles”. CEAPAT IMSERSO 2013

Recerca mèdica

Centrant-se en la recerca mèdica, s’aborden quatre línies principals:

La vinculada a les persones amb mobilitat física reduïda, a les que viuen en pobles isolats i lluny de l’hospital o a les que es desorienten si se les treu del seu context habitual. Un exemple n’és el Health4Sleep, que és una aplicació mòbil desenvolupada per l’IBEC i l’Hospital Clínic. El dispositiu s’enganxa a l’abdomen de la persona amb problemes respiratoris, per captar els moviments  del diafragma i fer el seguiment de les apnees mentre dorm.

Les que tenen a veure amb la contractació de persones perquè cuidin de la gent gran. Es tracta d’una gran despesa que podria ser complementada, i fins i tot substituïda, per un robot. En aquest cas l’exemple és el sistema Rehabilitation Gaming System, que s’ha ideat per millorar la recuperació de pacients que han patit un ictus, mitjançant realitat virtual. Es pot fer servir a l’hospital o a casa. Consta d’un ordinador i d’un sistema Kinect per fer la rehabilitació més intensiva i motivadora.

Per proporcionar un diagnòstic més ràpid i per poder oferir un tractament el més aviat possible i minimitzar les conseqüències discapacitants d’una malaltia. Apoderar el pacient i fer-lo partícip de la seva salut. En aquest sentit, l’IBEC treballa en el disseny d’un xip per detectar diferents malalties. Un exemple seria poder detectar si l’origen de l’ictus és una hemorràgia o una trombosi. La diferència és important perquè els tractaments són diferents. La prova es podria fer a l’ambulància per no perdre temps.

Pel que fa a la medicina regenerativa – per reparar teixits i òrgans danyats a causa de l’envelliment, de la mateixa manera que es canvien les peces d’un cotxe -, existeixen iniciatives diverses: implantant cèl·lules mare, o introduint biomaterials que potenciïn la pròpia regeneració que té el cos. La bioimpressió 3D és una tecnologia emergent que permet crear teixits ad hoc per aplicacions en medicina regenerativa. Un exemple el trobem també a l’equip d’Investigadors de l’IBEC, que estant treballant amb la bioimpressora 3D per aconseguir crear ronyons i empelts cardíacs per regenerar les parts mortes dels cors infartats.

Finalment, es tanca aquest apartat amb unes imatges de les aplicacions de la realitat virtual en medecina.

El que més s’utilitza

Les aplicacions que més utilitzen les persones grans per comunicar-se són:

WhatsApp, sens dubte un dels canals més utilitzat per la tercera edat.

El correu electrònic.

Facebook, la xarxa social que els permet estar connectats amb familiars i amics.

Skype, que els permet fer videoconferències i parlar amb familiars o amics que viuen lluny.

Youtube, que els permet veure vídeos i que ja forma part del temps d’oci de moltes persones grans.

Twitter, un dels millors canals per a la gent gran que vol estar informada de l’actualitat de forma ràpida i fàcil.

Linkedin, una xarxa social professional que segueixen mantenint aquells que ja la utilitzaven abans d’arribar a la jubilació.

Però cal tenir en compte que n’hi ha moltíssimes més:

Fit Brains Trainer (Entrenament mental)

Es tracta d’una app que inclou més de 360 sessions d’entrenament mental, que posen a prova la memòria, l’agilitat mental, la concentració, la capacitat de deducció i la percepció visual de la persona que hi juga. Aquesta aplicació també ajuda a la memòria espacial, que és la part de la memòria responsable de “gravar” la informació sobre el propi entorn i la seva orientació espacial. Per exemple, es fa servir aquest tipus de memòria quan ens movem per una ciutat coneguda o quan es recorda la posició d’objectes o patrons visuals. Compta amb més de 3 milions de descàrregues a tot el món, amb ressenyes positives en diversos mitjans, i els seus usuaris comenten haver experimentat:

Millores en la memòria i en la capacitat de recordar.

Augment de la concentració.

Més agilitat i claredat mental.

Millora de la capacitat de deducció.

Millora de l’estat d’ànim

Peak (Jocs Cerebrals)

És una aplicació amb més de 40 jocs elaborats per experts en neurociències, ciències cognitives, educació i jocs. Desafia les habilitats cognitives i exercita el cervell. És gratuïta. S’hi pot practicar la memòria, l’atenció, la solució de problemes, l’agilitat mental, el llenguatge, la coordinació, la creativitat i el control d’emocions.

Alguns dels avantatges que ofereix són:

S’hi pot jugar amb els amics o la família, comparant els mapes cerebrals i els rendiments en els jocs.

Ajuda a lliurar la ment de preocupacions, oferint una experiència tranquil·la, equilibrada i positiva.

Es pot accedir a plans per entrenar habilitats específiques.

Fa que l’entrenament mental sigui divertit i gratificant.

Ofereix la possibilitat d’adquirir un compte Premium per accedir a altres  plans d’entrenament i estadístiques.

Luminosity

És una aplicació creada per científics i dissenyadors experimentats per impulsar la investigació cognitiva.

Avantatges de l’aplicació:

Permet realitzar una anàlisis per observar les fortaleses, debilitats i patrons cognitius de cada persona.

Desafia les habilitats cognitives bàsiques de diferents maneres, donant la sensació d’estar jugant.

Col·laboren amb la comunitat científica treballant amb més de 100 científics del món.

És gratuïta i en castellà.

Three press Match Picture Puzzle Fun

És una app d’observació que es troba disponible en castellà. El seu objectiu és detectar 3 elements que són exactament iguals d’entre els que es mostren en pantalla. Un cop s’ha iniciat una partida, per accedir al menú inicial o inactivar el so cal donar un toc sobre qualsevol part del fons de color. Es tracta d’un joc senzill però entretingut i permet augmentar la dificultat reduint el temps que es té per respondre.

“Paraules amb amics”  Words with friends

És un divertit joc de mots encreuats gratuït que permet mantenir-se connectat amb els amics i família mentre posa a prova la capacitat cerebral i, a més, s’aguditza la ment. Es pot trobar en diversos idiomes, entre ells el castellà.

Amb aquesta aplicació pots:

Lletrejar paraules i resoldre enigmes.

Formar les paraules més extenses i estranyes.

Jugar a qualsevol hora i des de qualsevol lloc.

Desafiar als teus amics i familiars.

Ampliar el vocabulari.

Entrenar diàriament el cervell.

Fer un seguiment del rendiment.

Memory

Es tracta d’un joc de memòria clàssic, apte per a persones de totes les edats.

Algunes característiques són:

Es troba disponible en castellà, anglès, francès i alemany.

Té 5 graus de dificultat i, dins de cadascun, 5 nivells; és a dir, 25 subnivells de dificultat diferents.

Permet treballar la memòria i la concentració.

IDiabetes

Fa un seguiment dels nivells de sucre a la sang.

També fa un control de la insulina i dels medicaments orals, a més de tenir un recordatori de medicació, emmagatzemar l’historial clínic i oferir gràfics interactius.

Runtastic Pro

Serveix per fer exercicis físics com córrer, trotar o muntar en bicicleta, registrant els progressos a cada entrenament. És una eina que té una gran utilitat per controlar la salut

Story before bed

És una aplicació que connecta els avis amb els néts i nétes. Recupera el tradicional moment del conte abans d’anar a dormir, i ofereix la possibilitat de fer una connexió amb la webcam perquè l’avi pugui triar un dels contes oferts per l’aplicació, i llegir-lo als infants abans de ficar-se al llit.

Tuneln Radio

Permet accedir a més de 70.000 emissores de ràdio de tot el món a través d’Internet. També té l’opció d’agregar-les com a favorites.

Pillboxie

És una eina útil per administrar els medicaments i programar els dies per prendre’ls. L’alarma funciona fins i tot quan el dispositiu està apagat i no requereix connexió a Internet.

Prime Alert

És una aplicació que geolocalitza la persona i permet connectar-la amb diferents serveis mèdics en cas d’una emergència. L’eina actua com a botó d’emergència i envia notificacions a diferents persones (inclosos els serveis mèdics) per donar avís de qualsevol imprevist. L’alarma s’activa quan no hi ha moviment durant un temps determinat, en cas d’accident o prement un botó taronja.

Mediasafe

Aquesta app fa un control dels medicaments i les pastilles a través de trucades, e-mails o SMS. Els familiars reben una notificació d’alerta si el pacient no s’ha pres la medicina adequada.

L’escletxa digital de la gent gran: què es pot fer?

Tot i que les noves tecnologies suposen molts avantatges per a la tercera edat, moltes persones grans se’n senten allunyades. Aquesta sensació genera una escletxa digital que és important que anem reduint.

Algunes de les raons per les quals es poden produir són les següents:

El desconeixement. Moltes persones grans desconeixen els usos d’aquests dispositius que els poden ajudar a millorar la seva qualitat de vida.

La complexitat del seu ús. A molta gent l’angoixa el fet d’endinsar-se en un món complex: tenen por d’equivocar-se, de cometre errors que no sàpiguen resoldre, d’esborrar informació sense voler…

La manca de recursos econòmics. L’accés als dispositius i a la tecnologia més actual està limitat per uns costos elevats.

L’exclusió de la tercera edat dels anuncis de productes tecnològics, que rarament protagonitzen les persones grans. Són productes que no van dirigits a aquest sector de la població, cosa que els genera un sentiment d’indiferència.

El parer dels assistents

En general, els assistents compten amb dispositius mòbils, però admeten que no els saben fer anar o bé els fan servir poc. Diuen saber, però, que han de perdre la por perquè, com se’ls reafirma, no s’espatllen així com així. Hi ha persones que afirmen que tenien Internet i ni tan sols n’eren conscients. I d’altres que manifesten no necessitar ordinador perquè amb la tablet es pot arribar a fer tot. Davant de la intenció de poder disposar d’un aparell com aquest per poder prescindir de l’ordinador, se’ls anima a que quan sigui el cas demanin que en comptes de molts petits regals es demani una tablet. I també s’exposa que no cal Wifi perquè les dades del mòbil es poden compartir amb la tablet. Al cap i a la fi, es fa el possible per potenciar el flux d’idees entre els propis assistents, donant un cop de mà quan les converses s’encallen.

La majoria d’usuaris comenten que han arribat a l’ordinador amb 50 anys llargs i que, com que ho han vist difícil, han fet formació amb més o menys intensitat. Alguns, quan han vist clar que ho dominaven, han adquirit un ordinador que han fet durar amb, moltes vegades, el suport d’algun familiar que hi entén. Gairebé tots parlen del fet de poder gaudir de l’aparell i de tot l’univers al qual els dóna accés. Confessen que hi té molt a veure en aquest aspecte la curiositat. Es parla en alguns casos, per exemple, del gust pels programes culturals o bé pels de cuina.

Parlen també en relació a que si se n’està fomentant l’ús en més o menys mesura i, en aquesta línia, s’anomenen llocs on s’han fet cursets. Algú explica que fins i tot alguna companyia de telefonia posa al servei dels usuaris tutorials sobre alguns aspectes que va bé conèixer. Alguns dels assistents expliquen com, després de deixar la vida professional, han decidit trencar amb l’hàbit d’utilitzar l’ordinador i això ha dificultat reenganxar-s’hi des d’un altre punt de vista.

Sobre els avantatges, se’n destaca que les noves tecnologies faciliten la comunicació per evitar la soledat no volguda perquè, a aquesta edat que es té, ja es té prou criteri com per no caure en els paranys en que habitualment cauen els joves. Així mateix, es parla del cas de persones que viuen soles, aïllades i sense vehicle que mantenen el contacte amb els que aprecien i estimen mitjançant els missatges de whats app. Tot i això, que té avantatges i inconvenients, hi ha persones a les quals els tira enrere veure’n els inconvenients mentre que a d’altres els dóna embranzida visualitzar els avantatges. És el cas dels robots per a cuidar a les persones dependents: mentre els que focalitzen la mirada en allò negatiu argumenten que si un robot cuida a la perfecció de l’àvia, la família no es veurà obligada a ser-hi i hi anirà menys; els que la fixen en allò positiu diuen que és un fet que permet ser autònom durant més temps al familiar i que si hi ha amor, la família visita al parent sí o sí.

La sensació dels presents és que el món avança ràpidament i que tothom va de bòlid. Accepten i veuen els avantatges de la connexió digital, però lamenten que – pel camí – es perdi la presència perquè, raonen, per molta precisió, celeritat i oportunitats que afavoreixi la tecnologia, també s’ha de ser conscient que, de la mateixa manera que quan va aparèixer la possibilitat de parlar per telèfon a qualsevol hora i des de casa mateix, no és el mateix que tenir l’altre davant i veure’l en tota la seva dimensió i poder-s’hi acostar. La conclusió en aquest sentit és que cal buscar l’equilibri entre formes de relació i, si és possible, quedar-se amb allò que beneficia, com a nou estímul que arriba i és possible d’aprofitar a l’hora d’aprendre, de fer exercici mental, de fomentar la curiositat, d’exercitar cos i ànima,…I si la avenç tecnològic permet ser durant més temps a casa, sense dependre de cap altra persona en allò bàsic del dia a dia; fer les compres quan em resulta feixuc mobilitzar-me; hi ha un aparell mínimament intel·ligent que fa totes aquelles tasques que em resulten carregoses;…doncs benvingut sigui. A més, afegien alguns usuaris: de vegades els nous canals i les xarxes socials han obert noves formes de comunicació i de poder compartir coneixements i emocions que abans eren impossibles i, per tant, es disposa d’un recurs més per mantenir viva la presència en segons quins entorns. I, de fet, alguns comentaven, ha facilitat molt el poder estar a prop dels que viuen lluny mitjançant els missatges de veu i les videoconferències.

De la trobada va sortir la possibilitat que alguns dels presents intercanviessin coneixements i experiències per poder posar-se mútuament al dia i es va suggerir informar-se en relació a si el Banc del Temps local oferia la possibilitats en aquest sentit. I es va anar fent una ràpida i prou exhaustiva enumeració d’iniciatives locals per tal d’aprofundir en l’aprenentatge de l’ús de l’ordinador i el mòbil, deixant en evidència que el propi espai on es desenvolupen les sessions de “L’envelliment és cosa de tots” – la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès – aplega activitats en aquest sentit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.