Sant Pere de Riudebitlles: enriquir-nos tot desterrant prejudicis

L’equip de treball de Llambrusca que dinamitza el taller per a gent gran amb dificultats al municipi de Sant Pere de Riudebitlles, potenciant tant el vessant cognitiu com l’emocional, és perfectament conscient que treballa amb persones que es troben en un període de transició que desembocarà en una major dependència a mesura que passin els mesos o els anys o bé en la mort. Fins fa ben pocs anys, però, aquest període de temps – que inclou la possibilitat de viure encara moltes experiències vitals – no es tenia gairebé en compte i, per tant, en la majoria de casos es donava per fet que un principi de degeneració cognitiva implicava inexorablement que la persona, a més d’assumir certs graus de dependència depenent dels casos, ja no comptava amb l’opció d’intentar viure aquests temps amb el màxim de qualitat de vida possible.

Un taller en continua evolució

La visió que la societat té d’aquesta etapa vital ha anat evolucionant molt els darrers anys, de manera que s’ha anat entenent que es tracta d’un període de transició que, gestionat de manera més o menys adequada, pot endarrerir un determinat tipus de degeneració o, d’alguna forma, estabilitzar una persona i que, en tots els casos, pot convidar-la a gaudir de totes les capacitats i habilitats que encara es tenen des d’un punt de vista lúdic i en un marc d’actuació en el qual la socialització permet compartir circumstàncies, amb més o menys sentit de l’humor, i amb petits objectius que afavoreixen l’aparició d’il·lusions.

Es tracta doncs d’un taller que, com els seus usuaris, està en continua evolució i aquest és un aspecte tremendament engrescador, tant pels receptors del treball com pels que l’impartim, així com per les voluntàries que ens acompanyen en el procés. No s’hi val a asseure’s a reposar i gaudir de la feina feta fins al moment perquè – precisament – al ser homes i dones que estan en un moment delicat necessiten estímuls adequats a cada moment. Aquest esforç redunda en el col·lectiu, que evoluciona unit, de manera que moltes vegades es dóna la situació que tots aprenen de tots: enriquint-nos i, sobretot, desterrant prejudicis.

Relleu generacional

Durant el curs que ara acaba, les dues professionals que estem al capdavant del taller hem pogut veure com es produïa un emocionant relleu entre el grup d’usuaris amb el qual interactuem. L’hem observat i també l’hem viscut perquè, després de tres cursos sencers treballant amb una sèrie de persones, es té la meravellosa oportunitat d’establir vincles. Ha estat una gran lliçó de vida. Acompanyar a aquestes persones i també als seus familiars en aquest trànsit cap a d’altres estats de salut més delicats o bé la mort ha suposat un exercici de maduresa per a tots plegats. També pels companys que estan prou bé i segueixen endavant, que han anat donant la mà als que han anat arribant de nou per tal que comencessin el seu trajecte amb el millor peu i ànim possibles.

En pocs mesos uns i altres – amb l’inestimable ajuda de les voluntàries que ens acompanyen – han aconseguit crear un nou grup que, afortunadament, comença el seu recorregut des de la perspectiva de la feina feta. El bagatge de la iniciativa ha propiciat que les persones ja no s’hi apuntin des de la irremissibilitat d’un futur sense esperança, sinó que gràcies al treball fet saben que venen a gaudir d’un recurs que ja comença a estar establert i que els fa sentir, durant un temps més, partícips de la societat des de la sensació que encara queden coses per viure i per fer, i que es pot aportar molt als companys, a les noves generacions que pugen i, és clar, a la societat en general.

Tot i les limitacions

A la nostra societat el concepte d’envelliment està canviant i, per tant, són molts els matisos que ara irrompen en unes classificacions que durant dècades han estat molt limitades a una sèrie d’estereotips i, fins i tot, han estat excloents. La vellesa és una etapa més, complexa això sí, però que és susceptible d’aplegar tantes propostes com es puguin arribar a imaginar. Només cal que el conjunt de la societat s’ho cregui i hi posi mitjans perquè es puguin dur a terme. Quantes més activitats i iniciatives hi hagi, més opcions i més ganes d’anar instaurant noves formes de gaudir d’aquest període que – i tenir-ho clar és important – tenim dret a que sigui tant rica com qualsevol altra, tot i les seves limitacions.

I això és el que s’intenta a Sant Pere de Riudebitlles des de fa tres temporades.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.