Envellir de la mateixa manera que es viu

En motiu del pregó de la “Setmana de la Gent Gran…tot per l’envelliment actiu” de Vilafranca del Penedès, la doctora Àngels Cererols – metge de família i fundadora i presidenta de Llambrusca Alzheimer Penedès – s’apropa a una evidència que no tothom fa seva i que és, ni més ni menys, que la majoria de persones envelleixen sanes.
Tal i com aquesta professional apunta, si bé és cert que no és gens senzill fer-se gran i no ser vell en una societat envellida on els vells no agraden, cal entendre que, des d’un punt de vista pràctic, l’èxit de viure més anys esdevé un problema…sobretot econòmic. En aquest context summament complex es tendeix a etiquetar els vells, però la immensa majoria dels tòpics que proliferen al seu voltant no són en absolut certs.
La majoria de persones envelleixen sanes. Ara bé, el seu cos canvia amb el pas dels anys. De fet, es poden patir malalties i gaudir d’una bona salut perquè la salut, al cap i a la fi, té a veure amb multitud d’aspectes. És important ser capaç de valdre’s per sí mateix, i és vital mantenir una determinada actitud davant de l’existència i dels canvis vitals perquè es pot envellir de molt diferents formes. És, per exemple, una gran incongruència que els ancians – que en el passat i encara en algunes cultures són considerats savis – en la nostra societat hagin passat a ser incapaços de, ni tan sols, prendre decisions adultes.
Si bé certes habilitats es veuen afectades pel pas dels anys, la resta de capacitats intel·lectuals no només no es veuen perjudicades si no que, fins i tot, poden arribar a incrementar-se. Les percepcions sensorials, d’interès i socials, adequadament estimulades, pugen de nivell. També és ben cert que pel camí es van perdent familiars i amics i, és clar, les relacions socials se’n veuen afectades. Però en aquests casos és important recordar que no és el mateix estar sol que sentir-se sol.
Finalment, l’Àngels Cererols convida a desterrar els prejudicis i a envellir de la mateixa manera que es viu, animant a adoptar les bases de l’envelliment actiu: mantenir-se actiu física i intel·lectualment, i participar a la societat. Tot plegat amb la curiositat com a motor d’un cervell al qual és convenient introduir-li canvis d’hàbits i fer-li provar activitats noves.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.