Memòria Programa Som i Sentim (Llambrusca)

L’estimulació cognitiva i emocional a partir d’un llegat familiar com a teràpia per a persones diagnosticades d’una malaltia neurodegenerativa és efectiva fins al punt que, com ha estat amb el primer usuari que ha complert amb un cicle complert, té com a resultat facilitar, no només una millora física i emocional perfectament comprovable, si no també eines per continuar avançant malgrat que el programa de treball hagi finalitzat.
De la memòria del treball, que aborda nombrosos aspectes vinculats tant a la naturalesa de la iniciativa com al procés seguit,  se’n desprèn un potencial que, ben canalitzat, pot aportar una molt millor qualitat de vida al propi usuari, al seu vetllador i a la seva família.
En aquest cas en particular, quan les filles de l’usuari van adherir-se al programa ens van parlar d’un pare apàtic i irritable, i d’una convivència entre malalt i vetllador (la seva esposa) summament difícil, sobretot perquè la seva contribució a cobrir les seves pròpies necessitats com les de la llar eren inexistents. Físicament, gairebé no podia caminar sense bastó i les dificultats per vocalitzar feia que no se’l pogués gairebé entendre. Al llarg d’uns mesos, paulatinament, ha anat verbalitzant i expressant aquells fets i emocions més extremes per, poc a poc, anar reflexionant sobre aspectes més quotidians, usuals i, fins i tot, trivials. La perspectiva que aquesta actitud li ha atorgat, li ha permès anar abordant aspectes de la seva vida actual per, un per un, anar canalitzant-los vers una més acceptable qualitat vital.
Actualment, l’usuari sovint s’oblida del seu bastó; llueix un aspecte molt més relaxat; la seva capacitat d’expressar-se ha millorat fins al punt que s’atreveix a parlar en públic i ha demanat a les seves filles que – en motiu del seu aniversari – li regalessin una tablet, amb la qual està descobrint un nou univers.
Fotografia: gentilesa de la Lídia Oñate

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.