Tot descobrint la tasca de l’European Reminiscence NetworkSummament interessant la reminiscència, aquest acte que ens permet recordar el passat de manera positiva tot pensant, explicant o revivint actes, fets, vivències o experiències o moments del nostre propi passat. 
En l’actualitat, és un fenomen que es planteja com una eina de comunicació entre la persona afectada per una demència i el seu familiar proper. A través dels propis records i amb material que fa de vehicle per facilitar l’evocació – i les emocions que desperten – es treballen maneres d’afavorir la comunicació: es reviuen vells vincles i se’n generen de nous, tot fent una estimulació emocional i cognitiva que reforça el sentiment d’identitat i utilitat de les persones afectades. 
Aquesta setmana he tingut la grata oportunitat d’assistir a la formació en aquesta matèria que forma part d’un projecte de certificació que ofereix l’European Reminiscence Network (http://www.europeanreminiscencenetwork.org/): una xarxa de 11 entitats europees – entre les quals hi ha Alzheimer Catalunya – que usen aquesta tècnica com a intervenció per a persones afectades de demència. 
Ha estat una experiència basada en el model de l’Atenció Centrada en la Persona desenvolupat pel Bradford Dementia Group de la Universitat de Bradford al Regne Unitkl, i en el projecte de reminiscència RYCT (Remember Yesterday, Caring Today), desenvolupat per l’ERN i liderat Pam Schweitzer, coautora del llibre Remembering Yesterday, Carin Today. Reminiscence in Dementia Care. A guide to good practice. 
Els dos responsables de la formació: la Duna Ulsamer Riera i el Raül Vilar Heras van saber, d’una banda, posar-nos en situació i, de l’altra, implicar-nos en el concepte fins – a través de diverses dinàmiques – fent-se’l nostre. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.