Martin Prince: 10/66 Dementia Research Group


El professor Martin Prince, del Head of Health Service & Population Research Departament de l’Institute of Psychiatry, al David Goldberg Centre del King’s College de Londres (amb barba, a l’esquerra de la imatge, junt al Dr. Manel Sánchez Pérez), ha estat el convidat d’honor a l’acte inaugural de la setzena edició del Màster i Diplomatura de postgrau en Psicogeriatria, dirigit pel Dr. Manel Sánchez Pérez, que s’imparteix auspiciat per les Germanes Hospitalàries. Hospital Sagrat Cor i la Universitat Autònoma de Barcelona. 
Titulada “Ageing and Public Health in Lower Middle Income Countries. The Work of the 10/66 Dementia Research Group”, la conferència – a la qual he tingut la sort d’assistir com a convidada degut a la meva puntual col·laboració durant el curs – ha suposat una aproximació exhaustiva al fenomen de la demència, a partir dels estudis que aquest grup de treball desenvolupa des de fa 15 anys arreu del món.  
Al marge de les excel·lents i planeres referències que aquest expert ha exposat pel que fa als resultats del treball des d’un punt de vista tècnic i especialitzat, m’agradaria destacar alguns comentaris seus que han despertat el meu interès en relació a la meva tasca com a escoltadora. 
En primer lloc, en Martin Prince ha constatat, d’una banda, que en l’actualitat hi ha diagnosticades al món 36 milions de persones amb demència i que aquesta xifra es duplicarà el 2030 i, d’una altra banda, que es detecten 7,7 milions de casos nous cada any. Com a resultat de tot plegat, en un futur proper aquesta malaltia es convertirà en una epidèmia, sobretot als països pobres. 
En segon lloc que, pel que es desprèn dels estudis, la demència té el seu inici entre persones de mitjana edat, tot i que no es manifesta fins a una edat avançada i que, per tant, contribuir a desenvolupar un cervell sa, que eviti tots aquells factors que s’ha demostrat que influeixen en l’aparició de la malaltia, permet construir una mena de reserva cognitiva, de la qual es nodreix l’individuo arribat el moment. 
En tercer lloc, aquest expert comentava com a anècdota – a mi personalment em sembla molt significatiu – que quan un dels seus grups de treball determina una àrea de captació i els seus membres es posen a treballar amb persones de 65 anys o més, observen com n’estan d’encantats que algú es molesti en entrevistar-los i els permeti expressar-se, més enllà de que a la pràctica n’obtinguin un reconeixement mèdic gratuït. 
En quart lloc, va recalcar que, a més de persones susceptibles de ser dependents, els individus d’edat avançada constitueixen un important recurs per la societat i les seves famílies perquè la seva saviesa i riquesa reverteix cap a aquests dos estaments. I, en aquest sentit, va dir que ell i el seu equip consideraven de gran importància incentivar les atencions familiars de qualitat.  
L’e.mail del 10/66 Dementia Research Group és: www.alz.co.uk/1066

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.