Un llegat a tres mans


El procés de treball amb una de les famílies amb la qual he tingut la sort de poder posar en pràctica l’escolta activa – en aquest cas tenint com a resultat final un llegat familiar – ha estat força interessant per la seva particular metodologia. 
La protagonista d’aquesta història, ferma en la seva voluntat per plasmar les seves vivències en un document per escrit, ja havia elaborat a mà un dens manuscrit en el qual, seguint la seva especial manera de narrar, havia deixat constància d’allò que la memòria – capritxosament – li anava evocant. Davant d’aquest punt de partida i després d’un inicial intent de la seva filla mitjana per posar ordre en aquell desig mig portat a terme, em van contactar per mirar de trobar la manera d’aconseguir obtenir un manuscrit final i unitari, que aplegués tot l’enrenou de texts, notes i records. 
I llavors vam plantejar-nos un pla de treball: mentre la filla intentava treure l’entrellat de les notes de la seva mare, la mare i jo – tot practicant l’escolta activa i prenent nota dels seus comentaris per posteriorment narrar-los – abordaríem la part més recent de la seva dilatada trajectòria vital. El resultat de tot plegat és que ara la família compta amb dos texts complerts que s’han de acoblar i, en tot cas, han de mostrar un resultat, a partir del qual, encarar un procés de tancament final. 
M’agrada pensar que el que hi ha al darrera d’aquesta col·laboració és un llegat a tres mans: la mare, que és qui el deixa, n’ha fet una bona part; la filla, que transcriu les notes de la mare, és part activa i receptora al mateix temps, i jo que, tot fent d’escoltadora, deixo constància d’una part de tot plegat des de la perspectiva que dóna la distància.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.