Allà on la gent gran decideix com viure


Tot llegint el diari topo amb la iniciativa denominada Cooperativa Trabensol que, en essència, ha consistit en transformar una forma de vida en un projecte d’arquitectura seguint la filosofia cohousing. En aquest cas, els arquitectes d’Equipo Bloque van rebre l’encàrrec, no d’unir cases convencionals al voltant d’uns serveis comuns, sinó de crear un organisme formal, funcional y energètic que presentés un equilibri perfecte entre allò comú i allò privat. El projecte se’ls va plantejar com una comunitat veïnal, autogestionada com a cooperativa de cessió d’ús, que té a la seva disposició tota la infraestructura i el personal que requereixin les necessitats i problemàtiques que arrel de l’edat es puguin demandar, i tot això sense perdre la independència, la intimitat i la llibertat. Els clients són un grup de persones que, en un moment donat de la seva vida adulta, van decidir com viure la seva vellesa i van posar fil a l’agulla per aconseguir-ho. 
En el resum del projecte, els responsables arquitectònics parlen de que impera el concepte de suport per sobre del d’assistència tot i que, és clar, aquesta última està assegurada. Així, la persona té l’opció de quedar alliberada de les tasques domèstiques més pesades, de manera que pot centrar la seva atenció en el seu desenvolupament personal, contribuint a prevenir moltes de les malalties pròpies de l’edat. Fins i tot, en un curt termini de temps es té la intenció d’edificar un bloc de serveis específic que disposarà de les funcions necessàries per cobrir l’assistència de casos lleus sense haver de passar per una gens desitjada hospitalització. 
A més de ser un projecte concebut per a unes persones amb un perfil determinat, el recinte té una vocació d’integració en el paisatge i, per tant, s’ha construït tenint en compte criteris mediambientals. L’agrupació d’edificacions estan interconnectades fugint de passadissos i potenciant, en canvi, espais permeables, saludables i oberts a la natura. Finalment, cal destacar que les zones comuns han estat organitzades al voltant d’una gran pati i les pròpies vivendes al voltant de patis més de tipus domèstic, oberts al paisatge.  

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.